SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Svedala IF

Unga ledare

Vi tror att fotbollen kan bidra till så mycket mer än bara det som sker på fotbollsplanen. Vi är helt övertygade om att fotbollen spelar en viktig roll (tillsammans med mycket annat, såklart) i att skapa goda samhällsmedborgare. Vi tror också att unga är kapabla över att klara av så mycket mer, om man bara vågar fråga och det sker i en trygg miljö. Därför jobbar vi utefter "Den blåa stegen – utanför planen" för att navigera kring och lyfta dessa frågor.

Vad tror vi det kan skapa för effekter?

Vi ser det som en trestegsraket: individ -> förening -> samhälle. Häng med nedan så ska vi försöka förklara.
Individuell utveckling
Vi tror att fotbollen kan få unga människor att växa. Många får faktiskt sitt första ledaruppdrag och till och med jobb i föreningslivet. Det kan vara som ledare men det kan också vara som domare.
Fler perspektiv som utvecklar föreningen
Kan vi engagera fler unga i olika roller i föreningen så är vi helt övertygade om att vi får in fler perspektiv och tillsammans utveckla verksamheten för dess faktiska huvudsakliga målgrupp: barn och unga.
Positivt för samhället i stort
Kan vi ge fler unga viktiga sammanhang så är det positivt för samhället i stort. Det skapar förebilder, meningsfullhet och riktigt grymma individer som är med och gör skillnad i andra sammanhang.

Den blåa stegen – utanför planen

Vi kallar det "Den blåa stegen – utanför planen". I åldrarna 10-14 år så har vi varje år ett tema som laget tillsammans går igenom.
10 år – Värdegrundsarbete
Vi ser arbetet med goda värderingar och bra attityder gentemot varandra som naturliga och viktiga delar i vår verksamhet. Att goda värderingar, schyssta attityder och jämställdhet ska genomsyra hela vår verksamhet ser vi som en viktig uppgift då vi är fast övertygade om att fotbollen inte bara kan skapa goda fotbollsspelare, utan kanske än viktigare, bidra till ett bra samhällsklimat.
→ Förutom vårt egna interna arbete har vi historiskt också använt oss av externa utbildare, exempelvis Locker Room Talk.
11 år – Drömmar och inspiration
Vi pratar om drömmar och inspireras av andras resor. Varför pratar vi om drömmar? Jo, vi tror att om vi börjar prata om vad vi drömmer om så kanske vi som förening kan hjälpa till och stötta individerna i deras resor. När vi genomförde 90+ för något år sedan var det en deltagare som drömde om att bli idrottslärare. Perfekt! Då kunde vi som förening stötta med en ledarroll, vilket ger relevant och värdefull erfarenhet.
→ Tidigare inspirationsföreläsare har bland annat varit Saga Fredriksson som pratade om hennes resa från spel i allsvenskan till college i USA och Serie A.
12 år – Mitt första uppdrag
Vi tror att det i en förening som Svedala IF finns en mängd olika uppdrag som kan barn och ungdomar kan ta sig an. Det är både roligt och väldigt utvecklande! Det kan exempelvis vara som ledare, domare eller funktionär.
13 år – Hur fungerar en förening?
Hur kan jag som ung påverka? En första introduktion till hur en förening fungerar men också till Ungomdsrådets olika sektioner (Arrangemang, sociala medier, utvecklingsfrågor) genom föreläsningar och inspiration.