Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Svedala IF
1940 - 1950
Match mot Danska Taarnby BK 1948.
Krigets vindar 
Tidigare nämnda uppryckning får sig ett avbräck bl.a av det skälet att Sverige står under hotet att bli indragna i andra världskriget från 1939. Medlemsantalet sjunker temporärt, en del spelare inkallas till värnplikt och föreningen får återigen problem att klara ekonomin. Ett ytterligare problem är att idrottsplatsen ej är tillgänglig p g a renovering. Redan 1941 så vänder det emellertid och allting ser, trots rådande krigsläge, plötsligt riktigt ljust ut. Kommunen, som har tagit över idrottsplatsen, är nu färdig med en fullständig ombyggnad. Detta leder bland annat till mycket bättre förutsättningar för friidrott, förutom fotbollen. Föreningen har för första gången mer än 100 medlemmar (därav 16 damer). 

Den 8 Juni, 1941 invigs nya idrottsplatsen under uppmärksammade former och publiken uppgår till 1500 åskådare. Svedala IF´s fotbollslag möter Malmö FF´s namnkunniga lag dock utan Pigge Sandberg som ådragit sig en knäskada. Laget gör, enligt vad som sagts, den bästa match ett SIF-lag gjort någon gång mot kvalificerat motstånd och klarar ett oavgjort resultat 2-2 efter att ha lett matchen med 2-0 i halvtid!

Serieseger, eller... ?
1944 står Svedala IF inför en ny sportslig höjdpunkt. Med en omgång kvar i Skåneserien leder Svedala och förefaller kunna klara seriesegern med oavgjort resultat i sista matchen. Skånska Dagbladet berättar följande: 

Underliga händelser i Skåneserien div. 1 - så underliga, att man frågar sig, om det verkligen gått rätt till. Så här såg söndagens matchprogram ut: 
13.30 Lunds BK - Svedala 
15.45 Flagg - Ystads IF 
17.00 Arlöv Lunds GIF 

Först spelade alltså SIF 1-1 mot LBK och fick blommor av motståndarna för sin serieseger. Flagg måste nämligen vinna med 8-0 för att kunna passera Svedala i serietoppen. Flagg vann med 9-0! - och ansåg nu sin serieseger vara given eftersom Arlöv måste slå Lunds GIF med hela 15-0 för att gå om. Och så kommer knallsensationen: Arlöv vinner verkligen med 15-0 - och vinner samtidigt serien! Poäng och målskillnad äro exakt detsamma som Flaggs, men Arlöv har gjort 3 mål mer än Malmö-laget. 

NU FRÅGAR MAN SIG: Kan det vara möjligt, att seriematcher den sista speldagen kunna få sådana säregna resultat, att situationen i toppen förändras från den ena timmen till den andra? Ligger det inte nära till hands att tro att det var något man "kommit överens" om? Nog är det bra egendomligt med dessa 9-0 och 15-0 - fel är det i varje fall att inte förlägga tre så viktiga matcher till samma matchtid. 

En given serieseger förvandlas sålunda på några timmar till tredjeplats. Det är naturligtvis svårt att jämföra den tidens seriesystem med senare tiders men denna prestation framstår absolut som en av de bästa i SIF´s historia. Även under de nästkommande åren hade man ett slagkraftigt lag med profiler som t ex Bengt Lundberg (sedermera Trelleborgs FF där han än idag ståtar som en av klubbens allra främsta målgörare genom tiderna), Gunnar Lundquist och bröderna Sandberg. Med perspektiv både framåt och bakåt i tiden framstår förmodligen 40- talet som det decennium då SIF hävdat sig bäst på fotbollsplanen även om man naturligtvis måste ta hänsyn till att konkurrensen under senare decennier varit betydligt tuffare. 
 
SPONSORER
STÖTTA SVEDALA IF