Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Svedala IF
1980 - 1990
Kvallaget 1982
För att en fotbollsförening skall kunna utvecklas och må väl krävs en god och bred ungdomsverksamhet. Svedala IF har under alla år varit väl framme då det gäller att ta hand om och utbilda nya fotbollsspelare som lite högre upp i åldrarna tagit plats i föreningens representationslag. 

Kraftig expansion
I början av 80-talet märktes en kraftig ökning av antalet ungdomar som ville vara med och spela fotboll och denna trend fortsatte under nästan hela årtiondet. Toppen nåddes under åren 1985 till 1987 då föreningen hade över 600 medlemmar, 19 lag på pojksidan och 7 lag på flicksidan. Nya omklädningsrum och en ny klubbstuga hade färdigställts vilket blev ett lyft för hela föreningen. Det som saknades under denna tidsperiod var en kanslist som kunde ta hand om allt rutinarbete som måste skötas på dagtid.

Bredden ger resultat 
Framgångarna bland våra duktiga ungdomslag både i serie- och cupspel kom slag i slag och många av våra ungdomar blev väldigt duktiga och är idag seniorspelare i Svedala IF eller i någon annan förening.

Ungdomslaget pojkar födda 1973 tillhör ett av Svedala IF:s bästa ungdomslag genom tiderna och spelade under sin ungdomstid hem många seriesegrar och turneringsvinster till föreningen. En av många meriterande segrar är 1988-års seger i Stena Cup, en stor turnering med deltagare från hela landet. Dessa killar var målgörare av högsta rang och nämnas bör Fredrik Göransson med 436 mål på 327 matcher!!!, Jörgen Jonsson 261 mål på 386 matcher och Andreas Möller med 188 mål på 304 matcher. Fredrik spelar numera fotboll på annat håll medan Andreas och Jörgen är A-lagsspelare i Svedala IF. Dessutom återfinns Fredrik Svensson, även han 73:a i föreningens nuvarande representationslag. 

Övriga ungdomar som var framstående som ungdomsspelare och nu spelar i seniorlaget är Morgan Möller, född 1975, Andreas Lindberg och Calle Wihlborg, båda födda 1978. Pojkar födda 1979 tillhör numera seniortruppen och där kan nämnas Mattias Kvist som i ett par år var etablerad seniorspelare. Christoffer Gillborg är ytterligare ett exempel på mängden av duktiga ungdomar som tagit steget upp och blivit A-lagsspelare, Christoffer är född 1981.

Flickfotboll 
Flickfotbollen hade sin topp under åttiotalet och en bit in på nittiotalet. Som mest hade Svedala Idrottsförening ett tiotal lag i seriespel. Flickor födda 1972 fick en av sina största framgångar då de 1986 van Dana Cup i Danmark med deltagande lag från nästan hela världen. En av denna årgångs duktiga spelare var Åsa Hansson. Årskullen flickor födda 1973 dominerades av namn som Carina Persson, Annika Ahl och Annika Westerberg medan årgång -74 toppas av Linda Wahlgren och Jenny Tjernberg. 

Åldersgrupperna -75 och -76 tillhörde den tidsperiod då flickfotbollen var som störst i föreningen. Framstående spelare ur dessa åldersgrupper var Jenny Frankell, Pia Persson och Josefina Norin. Ett av detta lags största framgångar var segern i Landskrona Cup. Flickor födda 1977 är ett tjejlag som nådde störst framgångar som ungdomslag. Laget vann ett trettiotal cupsegrar under sin ungdomstid och vann oftast sina serier. Laget spelade två slutspel i inne-SM för 15 åringar. Nämnas kan också att laget vann Romelecupen fyra år i rad och spelade fyra finaler (två segrar) i den stora inneturneringen Skånecupen i Baltiska hallen i Malmö. Två av spelarna, Sara Nordquist och Malin Göransson, var de första från Svedala IF som fick spela i Skånes distriktslag och spela final i Cup Kommunal.

Ledarna 
För att alla ungdomar som genom åren spelat ungdomsfotboll i Svedala IF skall få chansen att utvecklas och så småningom bli A-lagsspelare i föreningen krävs en enormt stor insats av intresserade och kunniga ledare, i huvudsak föräldrar till ungdomarna. Dessa ledare som tillbringar många timmar på idrottsplatsen för träningar och matcher är tillsammans med ungdomarna en av de allra viktigaste delarna i en fungerande ungdomsverksamhet, därför är det med glädje man kan konstatera att ledare och tränare följer sina lag i flera år.
Bild 1: Svedala IF:s första Skånecupsmästare 1984, F12 Övre raden fr v Karl-Einar Persson, Anna Lindberg, Jenny Lundell, Åsa Hansson, Camilla Held, Jörgen Larsson. Nedre raden fr v Annika Westerberg, Carina Persson, Petra Nilsson, Annika Ahl 

Bild 2: Flickor –77 fr v Malin Göransson och Sara Nordqvist
 
SPONSORER
STÖTTA SVEDALA IF